2008

e1e2

Efes Pilsen’in 2008 senesinde 3. ve son kez düzenlediği “Kes Yapıştır Katla Sıkıştır” adlı maket ve obje yarışmasına Meşhur Antepli Ali Haydar Usta Kebapçısı adlı maketimle katıldım ve 3. oldum. Maketin ismi yıllar önce Tv de yayınlanan 2. Bahar adlı diziden gelmekte. Dizide Antepli Ali Haydar Usta karakterini Şener Şen canlandırmıştı. Ben de bir oyuncu olarak kendisini çok sevdiğimden bu ismi maketime uygun gördüm.

Maketi uygulamaya başlamadan önce kafamda modelin içini ve dışını defalarca tasarladım. Bir kebapçının iç mekanı nasıl olur, ne tür araç gereçler yer alır, duvarında, ocak yanında, buzdolabında ve dış mekanda neler bulunur diye çok düşündüm ve makete öncelikle zemini gerekli ölçülerde keserek başladım. Daha sonra dükkan içerisinde yeterli boşluğu hesapladıktan sonra dış duvar ve aluminyum profilleri yerleştirdim. Ve bütün bunları ayakta sabir tutabilmek için dükkanın ön kısmını oluşturan yekpare cam kısmı yerleştirdim. Geri kalan kısmını aşağıya ekleyeceğim resimlerle açıklamaya çalışacağım.

e3

Maket Efes Pilsen’i anlatır da hiç içi bira ile dolu buzdolabı olmazmı? Pek ala olur. Bu dolabı oluşturmam 1-2 günümü aldı diyebilirim. Öncelikle içindeki uygun ölçekli bira tenekelerinin üzerlerini etiketlerle kapladım. Daha sonra onların ölçülerine uygun bir dolap tasarlayıp çevresini de Efes’i en şekilde tanıtacak stickerler ile donattım. Ön kapısını da şeffaf plexiden yaparak içinin görünmesini sağladım. Kapak gerçek bir dolap gibi açılıp kapanmakta ve de içindeki lambalar yanmakta.

e4

Kebapçının olmazsa olmazı tatlılar, helva tepsisi, salatalar, yağ ve sirke şişeleri.

e5

Mangalı yakmak için tahtalarımız da hazır..

e6

Stren levhadan keserek hazırladığım ve gerçeğinden farksız bir buzdolabı. Kapakları açılır kapanır ve kapı içleri orijinalinde olduğu gibi üzeri kabartmalı levhadan oluşuyor. Arka kapakları da görüldüğü üzere kilitli ve açılıp kapanabilir

e7

Buzdolabının içindeki lambalar çalışmaktadır. Raflar şeffaf olarak yapılmıştır. Bu sayede içeride ne var ne yok açıkça görülmektedir. Kebapları özel bir macundan yapıp renklendirdim.

e8

Mangalı ve üst kısmını gerçek bakır levhadan ölçeğine uygun bir şekilde kesip şekillendirdim. Altına metal görünümlü ayaklar ekleyip metal parçalar ve vidalarla sabitledim.Hemen altına yakılacak olan tahta parçaları ve ustanın üzerine çıkıp durması için ahşaptan bir yükselti oluşturdum. Hemen yan tarafta ise kirli şişleri içine koymak üzere yapılmış tenekeden bir şişlik.Mangalın üzerinde tenekeden bir baca sistemi ve camın üzerine monte edilmiş bir vantilatör de mevcut.Mangal içerisindeki kömürler bir led yardımı ile yanıyormuş gibi görünmekte ve de camdaki vantilatör çalışmakta.

e10 e9

Camdaki ekran kartından sökülme bir fan ve hemen ocağın yanında şişlik.

e12 e11

Ustanın üzerine basacağı ahşap altlık ve elleri silmek üzere havlu peçete.

e14 e13

Buzdolabının dıştan görünümü ve yanda mutfağın en önemli kısmı evye ve alt dolabı. Evye içi de teneke bükülürek yapıldı.

e16 e15

Tenekeden yapılmış bir evye ve vidalardan yapılmış bir musluk..

e18 e17

Her ne kadar da mutfak tezgahının iç kısmı görünmese de ben yine de su giderini ekledim. Bazen modele görünmeyecek detayı bile modele eklemek, o detayın orda olduğunu bilmek keyif veriyor. Sağda ise patronun sipariş masası yer alıyor. Üstünde sipariş defteri, kalem, peçetelik ve bahşiş tabağı da bulunuyor.

e20 e19

Bardak altılığından ve ahşap ayaklardan yapılmış bir masa ve yine ahşaptan yapılmış tuzluk, biberlik ve kürdanlık. Resimlerde çok büyükmüş gibi görünselerde aslında hepsi çok küçük.

e21

Yarışmanın ana sponsorlarından Samsung’un bir plasma televizyonu. Ön kısmı renkli fotokopi ve asetat ile kaplanmış. İçerisinde ise ledler yer alıyor. Görüntü statik dahi olsa ışıklı ekran yetiyor

e22

Daha önceden bir dış mekan tentesini hiç incelememiştim. Ne mekanizmalarını ne de açılır kapanır durumunu. Kebapçının yan tarafından masalar için bir boşluk olunca bu tenteyi güneşlik olarak yapmak istedim. Değişik metal parçalar ve makaralar kullanarak bu aksamı açılır ve kapanır hale getirdim. El ile üstteki makarayı çevirdiğimde kapanmakta, tenteyi çektiğimde ise açılmakta.

e23

Mekanizmanın katlanmış hali.

e24

El ile çevirmeye yarayan bir makara sistemi. Kumaş bu makaraya bağlanıyor ve tente kapandığında kumaş bu makaranın etrafına sarılıyor.

e26 e25

Mekanizma kapalı halde iken

e27

Kebapçının hemen yan bahçesinde yer alan Masalar ve tabureler.

e28

Camın orijinalliğini bozmadan havalandırma vantilatörünü ekledim. Duvarın hemen yan tarafında ise reklama girebilir düşüncesi ile ismini “Mansui” olarak koyduğum klima ünitesi.

e29

Mekanın iç kısmında buzdolabının üzerine eklenmiş paket kağıtları. Onlar da Efes Pilsen şişe etiketlerinden yapıldılar.

e30

Dükkanın iç duvarları karo fayans görünümlü sticker ile kaplandı. Patronun masasına içinde çiçekleri olan vazo kondu.

e32 e31

Patronun hemen arka duvarında yer alan Efes Pilsen takvim ve hayırlı işler için Karınca Duası.

e34 e33

Vergi levhası ve muhtemelen patronun babası olan kişinin çerçeveli bir resmi.

e36 e35

Milli takımın bir posteri ve Efes Pilsen’e ait bir duvar saati.

e37

Dükkanın iç kısmını daha büyük gösterebilmek ve ayrı bir hava katmak için duvarın yan kısmına boydan boya ayna kaplandı. Hem dükkana derinlik verdi hem de içerisi daha çok aydınlık oldu.

e38

Dükkanın içinde de yemek yiyecekler için cam kenarına kullanışlı bir set ve hemen altlarına tabure ekledim. Üzerlerine de dış masalarda olduğu gibi menü, tuzluk, biberlik ve peçetelik ekledim.

e40 e39

Kapının hemen üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün çerçeveli bir resmi ve camlı kısmın hemen üst kısmında klimanın iç ünitesi yer almakta.

e41

Kapı önünde üzerinde “Hoşgeldiniz” yazılı bir paspas. Dükkanın kapısı da normal kapı gibi açılabilmekte. Üzerinde yine ölçeğe uygun menteşeler kullandım. Bu menteşeler de bildiğimiz gözlük menteşeleri.

e43 e42

Kebapçı dükkanı olur da servis motoru hiç olmaz mı? Ölçeğe uygun bir motoru bulup ışıklandırdıktan sonra hemen arka kısmına siparişleri taşımak üzere bir kutu yaptım. Üzerinde şirket adresi ve numaraları da yazılı.

e44

Sonradan problem olduğunda ulaşılması kolay olsun diye kabloları dükkanın dış kısmında bir kutuya gizledim. Üzerine de kimse kurcalamasın diye uyarıcı bir levha yapıştırdım..

e45

Dükkanın bütün tabelalarını ışıklandırdım ki gece yandıklarında hoş bir ortam yaratsınlar. Yan tarafa boylamasına eklediğim yiyecek görüntülerinin olduğu tabeleya da ışıklandırma eklemeyi ihmal etmedim. 13 uğurlu rakamım olduğundan onu da dükkan numarası olarak belirledim.

e46

Kenar çıtalarının üzerlerine yerleştirdiğim ışıklar bahçeye ayrı bir hava kattılar.

e47

Yanan menü tabelası.

e48

Ayaklı menü tahtasını da ihmal etmedim. Bu tür menüleri birçok lokantanın dış kısmında bugün görmek mümkündür.

e49

Bacasız bir mangal olurmu?? Elbette olmaz. Bu da benim tenekeleri kıvırıp şekillendirdiğim mangal bacası.

e50

Hemen dükkanın yanıbaşında asfalt üzerinde duran bu saksıları da bildiğimiz çay karıştırma tahtatlını kesip biçerek oluşturdum. İçlerine biraz toprak ve kurumuş bitki ilave ederek bu hale getirdim.

e51

Şeffaf ve birazcık kalınca asetatlar üzerine Efes Pilsen stickeleri koyarak orjinal bir görünüm elde ettim.

e52

Masalara da ayakların kırılmaması için ara parçalar ekleyip vidalarım. Daha sonra da ayaklarından yerdeki dokuya japon ile sabitledim.

e54 e53

Açılır kapanır kapaklı buzdolabının yan kısmını folyo ile kapladım.

e56 e55

Klimanın dış ünitesini bile çalışır vaziyette yaptım. Markası problem yaratmasın diye uyduruk. Ama iç kısımdaki ekran kartı fanı çalışıyor. Bir faydası yok ama modele gerçekçilik katıyor.

e57

Masa üzerinde vazo dahil her tür aksesuarı düşündüm.

e58

İnsanın gerçek olsa da girip bahçesinde kebap yesek diyesi geliyor.

e59

Plazma ekranı da dükkanda hemen duvarın üst kısmına monte ettim. O da yandığında çalışıyor izlenimi veriyor.

e62 e61 e60

Bu dükkanda her tür yemek ve kredi kartı geçer.

e65 e64 e63

Her ne kadar da bu bir maket olsa da siz yine de aracınızı dükkan önüne park etmeyin. Çektirilmese bile ben el koyabilirim.

e66

İşte bütün detayları ve malzemeleri ile birlikte bu maketi tamamlamam 7 ay kadar bir süremi aldı. Her gün üzerine yeni bir takım nesneler ilave ettim. Beğenmediğim yerlerini değiştirip istediğim gibi yaptım. Kimi zaman sokakta gördüğüm çok basit bir detayda etkilenip onu uyguladım.

Kısacası ben bu maketi yaparken çok keyif aldım çünkü maket tamamen zihnimden yarattığım bir ürün oldu. Ne ortada çizilmiş bir plan ne de görsel bir takım belgeler vardı.

Bu tamamen kendi tasarladığım maket olması sebebi ile benim için ayrı bir değerdedir. Bu şekilde farklı malzemeleri bir araya getirip böylesi büyük bir maketi hazırlamak hem tecrübe edinmemi sağladı hem de neleri yapabileceğimi görmüş oldum.

Umarım sizler de keyif almışsınızdır….