2007

10047

İlki 2006 da 2. si 2007 yılında Efes Pilsen tarafından düzenlenen “Kes yapıştır Katla Sıkıştır” adlı Maket & Obje yarışmasına maket becerimi ve yaratıcılığımı kullanmak maksadı ile katıldım. Yarışmada amaç sadece Efes Pilsen markası içeren malzemeler ile bunun yanında plastik, cam, teneke, ahşap, metal ve daha bir çok farklı malzemeleri bir arada kullanarak bir maket ya da obje tasarlamaktı. Başka bir markanın ürününü kullanmak ise yasaktı.

Ben de bu istenilenleri hep birlikte kullanarak ortaya nasıl bir maket çıkartırım diye düşünmeye başladım ki aklıma birden teneke bira kutusunun formundan yola çıkarak “Kokoreççi” tezgahı fikri geldi. Bu basit formu şekillendirmeye başlayarak 2 ay süre içerisinde “Meşhur Kokoreççi Vahap Usta” maketini yaptım.

Zaman içerisinde edindiğim gözlemler sonucu oluşturduğum bu makete hergün yeni bir takım nesneler ekleyerek büyük keyif aldım. Bir Kokoreç tezgahında neler olur? çevresinde ne tür objeler yer alır? masası, sandalyesi, ustası, tabelası ve diğer malzemeleri ne şekilde yer alır? diye sürekli kafamda şekiller ve kompozisyonlar çizdim.

Bir maketi de en baştan yapmanın en büyük zorluğu budur. Karşınızda ne yapılmış bir örnek ne de görsel malzemeler bulunur. Tamamen kafanızın içinde tasarladıklarınızı elinizdeki malzemeleri kullanarak gerçek hayata geçirmeye çalışırsınız. Özellikle maket yapımında bir sınırlama yoktur. Tek sınır sizin hayal gücünüzün gidebildiği yerdir. Neleri hayal edebiliyorsanız o oranda bilginizi, becerinizi kullanarak birşeyler yapabilirsiniz.

Ben de bu maketi yaparken tek bir malzemeye, tek bir forma bağlı kalmadım. Yeri geldi bir hediyelik eşya mağazasında gördüğüm ufak biblo kediyi, tabelacıların kullandığı artık teneke parçalarını, duvar kaplamada kullanılan kendinden yapışkanlı malzemeleri, araba içerisinde yer alan lambaları, paket lastiklerini, araba teybi mekanizmalarını ve daha bir çok enteresan malzemeyi bir araya getirerek nelerin yapılabileceğini göstermeye çalıştım.

Bu benim yaratıcılık anlamında ortaya çıkarttığım ilk makettir. Bu maket ile birlikte yaşanan en güzel duygu ise maketi bitirdikten sonra karşısına geçip seyretmek ve bunu sevdiklerinizle birlikte paylaşmaktır. Tabi bir de derece aldıktan sonra ödülün teslim töreni ile maketin Internet sitelerinde yer alması da var ki onun keyfi gerçekten çok ama çok başka….

200

İşte klasikleşen formu ile hepimizin akından bildiği Kokoreç tezgahı ya da arabası

300

Kesme tahtası, üstüpüsü, domates ve biber sepeti, peçeteliği ve daha birçok detayı ile hemen hemen hergün rastladığımız araçlardan bir tanesi. Çoğumuzun sadece baktığı bu aracı ben defalarca izledim. Neresinde ne vardır, kokoreçlerin piştiği yerde ne tür malzemeler yer alır, kesme tahtası zamanla nasıl aşınır gibi birçok soruya bu gözlemlerim sonucu cevap buldum.

400

Orijinal boyuttaki teneke biranın açma halkasının yer aldığı kısmı düzgün bir biçimde kestim. Kokoreçin piştiği bu yuvarlak hatlı kısmın her iki tarafının da aynı şekilde ve de bombede olması gerektiğinden 2. Bir tenekenin alt kısmını kesip bu kısma eklemem gerekti.

500

Küçük bir kerpeten ile düzgün kestiğim kısma küçük çentikler açtım.

600700

Çentikleri açtığım bu kısma 2. Tenekeden kestiğim alt taban kısmını koyup daha sonra çentikleri düzgün bir şekilde üzerine kapatıp japon yapıştırıcısı ile yerine sabitledim.

8

Ön tarafına açılır kapanır kapak yapmak ve iç ocağı yerleştirmek için uygunca bir ölçüde kesip parçayı çıkarttım.

9

Yine 2. Tenekeden kestiğim ve ilkinden biraz daha geniş olan parçayı iç kısma yerleştirip açılır kapanır bir kapak yaptım. Eğer geniş olmasa idi kapak yerinde durmaz ve açılıp kapanmazdı.

1011

Yapmış olduğum üst kokoreç tezgahını aracın üstüne sabitleyebilmek için Stren adı verilen kolay kesilip şekillendirilebilen plastik levhadan ölçü alıp uygun bir şekilde alt gövdeyi çıkarttım. Ve bu gövdeyi şekillendirip perçin ile sabitledim.

12

Artık kokoreç standımız yatay ve sabit bir şekilde aracın üzerindeki yerini alabilir.

1314

Efes Pilsen bardak altlığından kestiğim logoyu da tezgahın ortasına yapıştırdım.

15

Kömürün içine konduğu, şişlerin yerleştirildiği ve önceden kesilmiş kokoreçlerin ısıtldığı metal parçanın konduğu ana kısmı yine stren adı verilen plastikten keserek birleştirdim.

16

Üzerinde eşit aralıklarla kesik alanların bulunduğu ve şişlerin yerleştirileceği ana kısım ve sağda yer alan kokoreçlerin tava ile konulduğu bölüm.

17

Nişastadan yapılmış ekmekler. Bozulmaması için üstlerine 1-2 kat mat vernik attıktan sonra maket boyaları ile renklendirdim.

18

Dileyen 1 dileyen yarım ekmek Kokoreç yesin

19

Müşterilerin verdiği kokoreçleri yemenin verdiği mutluluk ile küçük ahşap yatağında uykuya dalmış bir kedi .Bu kedicik de bir başka yerden çıkartılarak bu maketteki yerini almış oldu.

20

Bira kapağı ve kalın bir bobin teli kullanılarak yapılmış basit bir tabure..

21

Yuvarlak şekilli bir bardak altlığından yapılmış masa, klasikleşen formu ile Efes Pilsen şişesi, ufak bir vazo, peçetelik ve bira kadehi ile oluşturulmuş bir kompozisyon.

2223

Türk sinemasının efsane isimlerinden “Sadri Alışık” ın yer aldığı bir reklam afişi.

Bobin teli ve diş fırçası kullanılarak yapılmış bir süpürge, bira tenekesinden yapılmış bir faraş ve deodorant şişesinin kapağı kullanılarak yapılmış bir çöp kovası.

“Buraya Çöp Dökmek Yassahtır” duvar yazısı da ihmal edilmedi

24

Ekmekler ile dolu bir çekmece, içi kokoreç dolu bir tava, Efes Pilsen şişeleri, kesme tahtası ve bıçağı, tuzluğu, lambası ve açma kapama düğmesi ile komple bir tezgah.

2526

Bu şişeleri bulabilmek için kaç dükkan dolaştım ne siz sorun ne ben söyliyeyim. Sonunda bu forma yakın uzun şarap şişeleri buldum ve uygun boyutta kesip kısalttım. Üstüne de etiketleri yapıştırınc alın size bira şişesi.

27

Seneler önce söküp sakladığım bir araba teybi mekanizması. İçerisinde böyle ufak ve değişik parçaların bulunduğu birçok kutum var. Yeri geldiğinde karıştırıp işime yarayacak parçaları hemen buluyorum.

28

Baharatların ve domateslerin konduğu bölmeler tenekeleri bükmek sureti ile elde edildi. Domatesler bu resimdeyken ne yazık ki kurumuşlar. Dometes diye tabir ettiğim bu tomurcuklara ya da bitkilere bazılarımızın bahçelerde sıklıkla denk geliyoruz. Hatta yılbaşı geldiğinde sokaklarda bol miktarda satılıyor

29

Peçetelerin yer aldığı naylon poşet ve bir arabanın iç aydınlatma lambasından yapılmış tuzluk.

3000

Kokoreçler tezgah içindeki şişlere yerleştirilmişler. Onları paket lastiklerini büküp yapıştırarak elde ettim. Üzerlerine de renkli boyalar sürerek yanmış havası verdim. Tezgahı temizleyen üstüpü de yağların toplandığı aparatın içerisinde yer alıyor.

31

stanın ellerini silmesi için bir havlu ve paket yapmak üzere kullanılacak paket kağıtları da hemen tezgahın yanına iple asılmış

32

Bu kokoreç ustası aslında bir başka yerden alınma. Masada oklava ile hamur açan bir durumda iken ellerinin olduğu yerde dremel ile keserek bu tezgaha uyarladım

3334

Tezgahı güneşten kotuyan şemsiyenin yapımında ise açılır bir radyo anteni, yuvarlak kesilmiş bir kumaş parçası, boncuklar ve kulak pamuklarının yapışık olduğu plastik boruları kullandım.

35

Buraya çöp dökmek yassahtır ! Yazım yanlış da olsa çoğumuz buna aşinayız.

36

Gece rahat çalışabilmesi için arabaya 9 volt ile çalışan bir lamba ekledim. Pil ise arabanın yanında yer alan kapaklı bölmenin içerisinde yer alıyor.

3738

Üzerinde sürekli kokoreç kesildiği için aşınmış bir kesme tahtası, ahşap saplı teneke uçlu bıçak, üzerine lehimlenmiş sapı ile şişe kapağından yapılmış tava ve hemen arkalarında tezgahı silmeye yarayan üstüpü.

39

Kırmızı pul biber, kekik, tuzluk ve domatesler. Domates görünümlü bu bitkiler onları ilk kopardığımda kıpkırmızı ve diriydi. Koparıldıklarından olsa gerek bir süre sonra kuruyup bozuldular.

40

Üzerinde firma logolarının yer aldığı bir şemsiye.

41

Ustanın ayakları kaymasın diye birçok tezgahın hemen önünde bulunan bir paspas. Bunu da “Duck Tape” adı verilen ve üzerine konan nesneleri sabit tutan plastik benzeri maddeden kesip yaptım.

42

A Bardak altlığından yapılmış modern görünüşlü bir masa.

43

Araç içerisine yerleştirilmiş 9 voltluk bir pil. Kapak kapandığında görünmediği gibi değiştirilmesi de çok basit

44

Tenekeyi şekillendirerek yaptığım bir faraş.

45

Kokoreç olur da evlere servis olmazmı? Ustaya sormadan önce duvardaki menüye ve fiyatlara bir göz atın

46

Bu kokoreç ustamız modernlikten yana. Bu yüzden masadaki menüyü de unutmamış.

47

Bu da 2007 senesinde “Meşhur Kokoreççi Vahap Usta” maketiyle kazanmış olduğum 1. Lik ödülü

Ciddi anlamdaki ilk ödülüm…..